Vi kan både save småt og stort. Hårdttræ eller nåletræ har ingen betydning. Vi kan save lige fra den lille pind, som man ønsker at få skæret, til de helt store stammer som er 170 cm i diameter og 12 meter lange. Vi saver træ for private eller erhverv til gode og fair priser, som i er velkommen til at ringe og høre mere om.
Vi har kun danske træsorter på lager, som vokser i Danmark.
Egen er et af de mest almindelige træer i de danske skove, og i Danmark ser vi hovedsageligt to arter, vintereg og stilkeg.
Splinten er smag, og har en lys grågul kulør mens kernen adskiller sig fra splinten. Kernen er grågul ved frisktræ, og ændres senere til en brunlig kulør.
Egetræet er en meget holdbar træsort og anvendes træet i et overdækket miljø, hvor det heller ikke påvirkes af vand- eller jordkontakt, kan træet holde sig godt i 50 – 125 år. Eg er også et af de oplagte valg at anvende når det kommer til konstruktioner og lignende, da det har en høj bøjningsstyrke.
Egetræ har en god holdbarhed og svinder ikke særlig meget ind. Den anvendes i høj grad til gulve, redskaber, tømmer og i særdeleshed møbler.
Douglasgran blev indført i det danske skovbrug tilbage i 1860erne.
Her i landet finder man de mest imponerende bevoksninger i Silkeborgområdet og på Langesø. Douglasgranen trives bedst på de lettere og grusede jorde, og opnår her i Danmark en maksimal højde på omkring 40 meter og 1 meter i diameter.
Douglasgran er en populær træsort, især grundet kerneveddets naturlige holdbarhed, men også fordi træet kan fås i større dimensioner uden knaster. Når træet er tørt, bliver årringene og farvenuancerne tydeligere, og derfor kan man med Douglasgranen opnå et levende udtryk igennem farvespillet.
Douglasgran anvendes mest som finér, men da træet også er meget holdbart udendørs anvendes det også i højere grad til vinduer, facadebeklædning og havemøbler.
Bøgetræet betragtes ofte som værende Danmarks nationaltræ. Bøgen er derfor også nem at finde over hele landet. Den gror dog bedst hvor der er meget kalk at finde i jorden.
Bøgetræet bliver normalt mellem 25-30 meter højt, og kan blive op til 40 meter mens stammens diameter kan blive op til 2 meter.
Bøg anvendes især til møbler og snedkerarbejde. Træet fungerer derfor bedst til indendørsbrug, og ikke udendørs da det har en dårlig holdbarhed i udemiljøet uden imprægnering.
Lærketræ findes naturligt i alperne, men fandt sin vej til Danmark i slutningen af 1700-tallet, hvor der efterfølgende er oprettet plantager med denne træsort.
Lærk er hos Varming Savværk også det vi kalder trykimprægneret træ, og er en naturlig og miljøvenligtræart, og er derfor en god og holdbar løsning til mange træprojekter.
Kerneveddet er svagt rødbrunt når træet er frisk, men bliver mørkere efter tørring. Der er tydelig markering af årringe i veddet. Selve splinten er gullighvid.
Grundet lærketræets høje indhold af harpiks, beskyttes træet i høj grad mod insekter og rådsvampe. Træet bruges derfor til broer og skibe, og i det hele taget udendørs træbeklædning.
Rødgran er almindeligt i hele Danmark men vokser især godt i Jylland.
Enkelte træer kan blive op til 40 meter høje og 200 år gamle.
Hele 33 procent af det danske skovareal er dækket af rødgran.
Rødgran er utrolig nemt at bearbejde og kan også imprægneres.
Ask har nærmest samme naturlige udbredelse i Danmark som egetræet har. Den forekommer altså naturlig i Danmark. Herhjemme er der målt ask i op til 40 meters højde med 1 meter i diameter. De modne asktræer på 25 – 30 meter i højden har typisk en knastfri stamme på 10 – 15 meter og en diameter på 0,6 – 1,5 meter
Træsorten vokser bedst på dyb muldjord med et underlag af lerjord og med en god bevægelse i grundvandet.
Træet skifter bark med alderen. Indtil træet er 30 – 40 år gammelt er barken glat, og herefter skifter barken karakter til en bark med tætte dybe revner.
Splinten samt kernen har en gullighvid kulør.
Specielt for asketræ er at det har en stor sejhed, som gør at træsorten især anvendes i redskaber, skafter, lister og finér.
Poppel også kaldet bævreasp er Skandinaviens ældste skovtræ, og har en naturlig udbredelse på den nordlige halvkugle.
Poppel kan blive op til 25 meter højt med en stamme diameter på knap 1 meter. Træet gror bedst i kalkrig og leret jord.
Veddet er hvidguld, og man kan kun svagt se årringene i træet.
Poppel har en god styrke og en let vægt, hvilket især gør træsorten god til tagspån og spånplader, det anvendes derfor i høj grad også til beklædning. Det er ligeledes det bedste træ til sauna, da det ikke som sådan indeholder harpiks og derfor ikke bliver særlig varmt.
Sitkagran kom til Danmark omkring 1850, og her er den plantet i stor udstrækning. Træet er vores næst mest almindelige nåletræsart efter rødgranen.
Træet bliver cirka 40 meter højt og har en stammediameter på knap 1 meter, dog fældes denne type træ typisk inden den når den diameter.
Kerneveddet er mere rødligt, mens splinten er lys.
Sitkagran er især godt til møbler og gulve.
Fyrreslægten findes i mere end 100 arter, og er det mest udbredte produktionstræ i hele norden.
De vokser til en højde på mellem 15-45 meter, og anvendes både til tømmer, møbler og papir.
Vores populære webshop står for salget af bl.a. de kendte Varming-shelters. I 2020 blev der produceret mere end 300 stk.!
Hos Varming Savværk tilbyder vi en stærk kombination af savværk samt snedker- og tømrerforretning. Vi klarer alle opgaver inden for træfaget.
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.
Varming Savværk © 2021. Alle rettigheder forbeholdes.